Antonio Sierra and Ana Belén Rozas, Rozas SIERRA arquitectes Office, are the authors of the unique intervention in the school CEIP El Solell, in Palma de Cervello (Barcelona). The building is situated at the top of the town, in a beautifully sunny and spectacular views, as a result of the rugged topography. The proposal seeks to regulate and order, of the most profitable way possible, the various outdoor spaces, while trying to get a good connection and orientation between the different pieces of software.

The area of ​​new land provided by the City (originally planned to run the extension) west of the campus fit, by terracing, for elementary playground including two sports courts. In this way it is expected that the solar part of topographically complex all development works are only, seeking greater simplicity both constructive economic. At the same time the slopes are covered by a green wall system or ecological type Geofix seeking maximum integration in place.

The expansion is aligned with the street poses Alberes, at the site of the former sports ground, and located in parallel but separate, front of the existing building. This position, seeks connection with the existing building, extremely simple constructive, and releases the excess outer space for playground and recreation area. On the other hand, separation from the existing building, by creating a linear yard, aims to ensure good natural lighting and cross ventilation of all spaces including circulation.

While the existing building housing the primary program and administration, the new building is developed in a single volume one and two floors combining high, program for the child and dining, Ground floor, and gym-locker, First floor coinciding with the height of the lower sports court. Systems durable aluminum frames, reliable and secure . In the choice of materials that have been involved in the work, have taken into account factors such as durability and ease of maintenance. To practicable opening areas of the facades, is chosen carpentry system Saphir. The same range, sliding version has been chosen to connect the child with classrooms on the ground floor courtyards, employed as a windows. This system has provided the building optimum interior comfort both thermal and acoustic, Thanks to its excellent performance.

The formalization and disposition of the new volume in front of the existing building has been done with extreme care so as not to interfere with the views and light of the existing building classrooms. The new building with a slender emerging communications tower, school announcing, connects the two buildings and, at the same time, solves the problem of removing architectural barriers within the existing building. In areas of access to the courts have been placed Titane Series doors Technal Alumafel, optimal locations of high traffic and buildings with applications like this, especially for children, because it has a finger-catching system avoiding any possible accident.

The overall management of the intervention and structured layout program, both plan and section, to structure the courts independently according to custom and differentiated according to students is of primary or primary and other spaces such as the library, AMPA, and kitchen. Also, by position, the track area and fitness center offers a secondary access allowing people to use these facilities, regardless of the hours of operation of the school.

Work: THE sunny Primary School in La Palma de Cervello

Architects: Antonio Sierra and Ana Belén Rozas (SIERRA Roza Arquitectes)

Promoter: Generalitat of Catalonia - GISA. Department of Education

Builder: Construcciones Caler

Industrial installer: Aluminum Iluro (Red Aluminier Technal)

Solutions used: Window systems practicable Saphir and Saphir sliding, Doors Titanium

Photography: Jordi Surroca

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro

Technal - Aluminum Iluro